Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

G65e75o12r21g19e 96F80o91x

27. 3. 2015 5:18

O Egyptu toho tedy moc nevíte.

0 0
možnosti

Historie je složitá. Jen si vezměte události v období okolo války. Kdo ustupoval Hitlerovi, kdo daroval čs. pohraničí Hitlerovi ve snaze zachránit mír v Evropě? Kdo garantoval hranice pomnichovské Československé republiky (zcela zbytečně)? Kdo neustále přivíral oči nad Hitlerovou rozpínavostí? Západní mocnosti. Kdo si také utrhnul kousek na kořisti zvané Československo? Polsko. To Polsko, které bylo o necelý rok na to Německem, a o několik dní později i Sovětským svazem, napadeno. Kdo se také podílel na napadení Polska? Vojáci samostatného loutkové Slovenského štátu. Kdo vstoupil do války po napadení vojsky cizího státu až v roce 1941? SSSR a USA. Na území jakého státu byla napáchána největší zvěrstva a který stát měl nejvíce obětí? SSSR. Kdo nesl největší tíhu bojů proti nacistickému Německu v Evropě? SSSR. Kdo nechal vykrvácet varšavské povstání? Sovětský vůdce Stalin (národností Gruzínec). Kdo se společně zasloužil o porážku Německa, Japonska, Itálie a režimů v loutkových státech? Spojenci (tedy vojáci USA, SSSR, Velké Británie a mnoha dalších států světa). Kdo jako první československý prezident (toho času v exilu) uzavřel se Sověty spojenectví, prosazoval socialismus, byl spoluautorem myšlenky NF, začal se znárodňováním? Beneš. Kdo s velkou převahou vyhrál svobodné volby v roce 1946 v Československu? KSČ.

Dneska se tu podle mého nesmyslně hádáme, jestli Rudá armáda Československo obsadila nebo dobyla. Kdo nebo co nám dává právo tohle soudit, když jsme, alespoň většina z nás, nezažili hrůzy války. Podle mého lidé vítali sovětské vojáky na východ od demarkační linie se stejným nadšením jako v Plzni nebo i u nás ve Strakonicích lidé vítali americké vojáky. Přitom obě armády měly určitě i své nedostatky, ta sovětská byla politicky indoktrinovaná, v té americké vládla v době 2. sv. války rasová segregace.

Válka musela být strašná, musela to být šílená doba, kterou dnešním pohledem těžko realisticky zhodnotíme.

2 2
možnosti

Podle mého sovětský voják nebyl automaticky horší než voják americký, britský, československý. Nemyslím si, že by obyčejný voják Rudé armády při bitvách proti Wehrmachtu dělal světovou politiku. Podle mého chtěl, stejně jako americký voják, přežít a vrátit se domů. To, že se Evropa rozdělila do sfér vlivu, to dohodli vrcholní politici spojeneckých států, obyčejný rudoarmějec na tom asi těžko mohl něco změnit.

5 2
možnosti

P81e43t82r 22T47o57m54e58k

26. 3. 2015 23:14

Samozřejmě, že za poměry u nás po válce mohli naši komunisti. Kdyby ale neměli za zády komunisty sovětské, tedy hlavně ruské, byl by brzy jejich konec Události v Maďarsku, Československu, Polsku to dokazují. Tak nelži Fojtíku.

4 2
možnosti
Foto

Já  pan Fojtík jsem rád, že Česko má prezidenta, kterého zvolila hospoda, jenom mně mrzí, že jej nevolila kavárna:-)Rv

4 2
možnosti

Z těch, co bombardovali Prahu, Ostravu, Třinec, Bohumín a mnoho dalších měst jsou najednou osvoboditelé!

To jsou pohádky ovčí babičky pro novodobé soudruhy.

Karma.

:-)R^

2 5
možnosti

J31a10r66a 29R46a47n14k

27. 3. 2015 2:32

Ti, kteri znasilnovali vse co jim prislo pod ruku....i hodinky nebyli vsude oslavovani....

1 2
možnosti

M73i25l47a18n 14K42e35s46l

26. 3. 2015 21:41

Podle mne za všechno mohou Němci.Zahájili válku,kterou prohráli.Nekapitulovali a bojovali až do konce.Nikdo nemůže vyčítat Rusům,že je nevyhnali jen za hranice vlastní země,že je hnali až do Berlína.Nechtěli riskovat,že budou za pár roků ,třeba s některými staronovými spojenci,které původně chtěli Němci vyhladit zpět.Cestou Rusové dobyli či osvobodili několik dalších států.Podotýkám,že mne Rusové osvobodili a nedobyli,já v protektorátě žil.Tak se stalo,že díky Němcům jsme se dostali pod vliv Rusů.Máme pech,kdyby Němci válku nezačali,kdyby nekapitulovali až v Berlíně,kdyby západní spojenci provedli vylodění v Normandii o rok dřív a osvobodili či dobyly  Čechy a Moravu až po Jablunkov a Hodonín,mohli jsme být za vodou.

3 2
možnosti
Foto

Pane Knesle, podle smlouvy s Versailles nesmělo Německo vyzbrojovat armádu. Kdo pomáhal vyzbrojovat armádu Německa? Bylo to SSSR na jehož území prováděla Německá armáda  manévry.   SSSR podepsalo tak zvaný pakt Ribbentrop- Molotov, kterým si rozdělilo s Německem sféry vlivu. Dne 23. 08. 1939 byl podepsán pakt a dne 01. 09. 1939 zútočilo Německo na Polsko. SSSR dne 17. 09. 1939  se připojilo. Proč tak pozdě ? Stalin věděl, že pokud to provede ve stejný den, bude SSSR označeno, jako původce války. Díky paktu nemuselo Německo mít na východní hranici ani vojáka a mohla vše vrhnout na západ. Po celou dobu mu SSSR dodávalo vše potřebné pro vedení války. Zakázalo komunistům bojovat proti Německu. SSSR státy obsazovalo za účelem rozšířit sféru svého vlivu, to je komunismu. Stalin litoval, že Hitler jej napadl dříve, než on sám počítal. Pokud by mu to vyšlo podle jeho předpokladu,  osvobodil celou Evropu. O to se SSSR snažilo až do roku 1989

3 0
možnosti

Chvíli to vypadalo jako docela rozumný pohled. Ale nakonec z toho vylezl sli.n.t.

Uhodnete, kdopak je autorem tohoto citátu?

A my se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk. A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistry… Přejde vás smích! 

Malá nápověda. Byl to alkoholik a také syfilitik.

5 1
možnosti

že by manžel od Marty? Říkám, že v každém státě se našli kolaboranti, co zpívali píseň svého idolu. Jak v Polsku, v ČSSR, tak i jinde.

2 4
možnosti

To je jednoduché. Osvobozovat je od slova svoboda. Pokud přinesla sovětská vojska svobodu, pak osvobodila, pokud došlo jen k jiné nesvobodě, pak se o osvobození nedá hovořit. Je zřejmé, že poválečný vývoj v Československu byl naplánován již za války a osvobození sovětskými vojsky bylo součástí sovětského scénáře na bolševizaci střední a východní Evropy. Pak už je jen otázkou, jestli chápeme poválečné Československo jako svobodnou zemi. Například z mého hlediska byl konec války jen změnou jha.

9 1
možnosti

i kolaboranti zůstali kolaboranty. Souhlasím. RG byly většinou složeny z práskačů gestapa. Ale zase byli lidé, kteří trpěli za obou režimů. Otázka, zda na toto všechno budoucí komunistické dění byli ti vojáci politruky pořádně proškoleni. Nebo spíše se jim líbily holky a časy. Já bych zůstal při zemi.

1 4
možnosti